V květnu posílily akcie hlavně ve střední Evropě, říká analytik

Pozitivní nálada na akciových trzích se i přes určité ochlazení udržela i v květnu. Avšak hlavní růst cen akcií se přesunul z USA do Evropy. Významně posílily zejména středoevropské burzy. Ty v květnu přidaly skoro deset procent.

Vydáno: 21. 6. 2021
Kategorie: Spořím si
Zdroj: PartnersNews

Oživení v regionu CEE (Střední a východní Evropy) analytici vysvětlují akcelerujícím očkováním, rozvolňování protiepidemických opatření a v rámci Evropy relativně i slušným výsledkům HDP za první čtvrtletí letošního roku.

„U akciových fondů hodně záleželo na regionu, kde se fond se svými investicemi pohyboval. Pouze mírné zisky zaznamenaly americké akcie, kdežto evropské, a hlavně středoevropské akciové indexy se posunuly o několik procent výše,“ vysvětluje investiční stratég skupiny Partners Martin Mašát.

Podle něj průměrná výkonnost korunových globálně diverzifikovaných akciových fondů nabízených v České republice dosáhla za květen plus 0,6 %. Meziročně klienti dosáhli na zhodnocení +28,6 %. Důvodem je zpomalení růstu cen technologických akcií v USA na úkor návratu investorů do menších trhů, což posunulo jejich akciové indexy výše.

„Meziroční impozantní nárůst hodnoty akciových fondů je stále dán korekcí, která u akcií proběhla na začátku pandemie v 1. čtvrtletí roku 2020,“ upozorňuje Mašát.

Výsledky dluhopisových fondů v květnu 2021
Dluhopisové trhy po nepříznivém prvním čtvrtletí opět skončily v měsíčním srovnání lehce v záporu. Důvodem je globální nárůst inflačních čísel. V USA se inflace dostala nad 4 % a v Německu ke 2 %, a to se ještě na přelomu roku pohybovala v záporných číslech. Ani Česká ekonomika není výjimkou a inflace se v dubnu zvedla na 3,1 %, což bylo opět nad cílovým pásmem České národní banky. V květnu ale poklesla na 2,9 % a vrátila se tak do tolerančního pásma ČNB.

„Nejen inflace a extrémní růst dluhů jednotlivých vlád, ale i zřejmá hrozba postupného ukončení kvantitativního uvolňování a následný růst základních sazeb ze strany centrální bank tlačí na růst výnosů, respektive pokles cen dluhopisů,“ vysvětluje Martin Mašát.

Tak jako tak, konzervativní investoři spořící v dluhopisových fondech zažili měsíc, kdy v průměru ceny dluhopisových fondů mírně korigovaly svoji hodnotu. Průměrná výkonnost dluhopisových fondů byla v květnu -0,1 % a meziročně to bylo -0,4 %. Martin Mašát je přesto přesvědčen, že dluhopisové fondy mají nyní šanci dosáhnout na vyšší úroky. A to dokonce ve výši rekordní od roku 2013.

Analytici se v případě výhodnosti dluhopisových investic liší. Někteří mají za to, že atraktivní výnos v budoucích měsících nepřinesou, jiní naopak očekávají korekci na trzích, která znovu dostane dluhopisy do popředí zájmu. Tak jako tak, dluhopisy mají odnepaměti své místo v každém dobře diverzifikovaném portfoliu.

Partners Index smíšených fondů vzrostl o 1,4 %
V květnu pokračovaly v růstu i smíšené strategie, respektive smíšené podílové fondy. Ty díky růstu cen akcií stouply o 1,4 %.

Nutno ale dodat, že výkonnost smíšených fondů je velice rozličná a pohybuje se od záporných po kladná čísla, díky různým strategiím a vahám akcií, případně v jejich zaměření na různé regiony.

Zdroj: iDNES.cz