Tři nové penzijní fondy Rentea odstartují 21. června

Nová penzijní společnost skupiny Partners Rentea zahájí činnost 21. června. Nabídne tři účastnické penzijní fondy. Budou to dluhopisový, akciový fond a Povinný konzervativní fond Rentea. Správu akciového fondu bude z velké části vykonávat americká investiční společnost BlackRock.

Vydáno: 17. 6. 2021
Kategorie: Spořím si
Zdroj: PartnersNews

„Již během prvního roku plánujeme získat deset tisíc klientů. Ty by měla mít ze zákona každá penzijní společnost do dvou let svého fungování,“ říká ředitel skupiny Partners Petr Borkovec.

Upozorňuje na možnost kombinace dluhopisového a akciového penzijního fondu podle přání a potřeby klienta. Zde sehrává roli individuální rizikový profil klienta a délka investičního horizontu.

Skupina Partners se novým klientům rozhodla nabídnou i speciální bonus. Jím je výplata části zisku investiční společnosti jednou za pět let. Minimální výše bonusu je jedno procento z průměrného zůstatku na smlouvě. Což platí jak pro ty, kteří se spořením se státním příspěvkem začínají, tak i pro klienty, kteří změní svou penzijní společnost [transformovaný nebo účastnický fond, pozn. red.] a přejdou do Rentea.

„U průměrné smlouvy tak lze díky bonusu získat řádově 30 tisíc korun,“ uvedla produktová ředitelka Rentea Lucie Jurničková.

Akciový fond Rentea cílí na 8% průměrný roční výnos
Akciový fond Rentea podle investičního stratéga skupiny Partners Martina Mašáta bude investovat na vyspělých trzích prostřednictvím vysoce diverzifikovaných ETF nástrojů.

„Vedle stabilních firem, které vyplácí dividendu, vybírá fond progresivní firmy a zaměřuje se také na ekologickou udržitelnost v investování,“ vysvětluje.

Zástupci skupiny Partners uvedli, že mají ambiciózní cíl, jímž je průměrný roční výnos ve výši osmi procent. Klíčovou rolí u akciového fondu budou služby americké investiční společnosti BlackRock. Ta patří vůbec k největším správcům na světě. Obhospodařuje majetek investorů ve výši 7,3 bilionu UDS. Partners si od spolupráce s ní slibuje přístup na všechny klíčové trhy za výhodnějších podmínek, než když by si ho obstarávala sama.

„Těžit z toho budou hlavně naši klienti,“ upřesňuje Petr Borkovec.

Akciový fond Rentea doporučuje všem, kteří mají dlouhý investiční horizont, tedy ještě dlouhou dobu k odchodu do penze. A rozumí tomu, že hodnota zainvestovaných peněz na finančních trzích v čase kolísá.

Dluhopisový a Povinný konzervativní fond Rentea
Dluhopisový fond Rentea cílí na standardní dluhopisy na vyspělých trzích. Základem jsou státní dluhopisy a korporátní dluhopisy zavedených firem ze stabilních oborů.

„Očekávaný roční výnos tohoto fondu očekáváme ve výši dva až pět procent. Fond bude sloužit zejména konzervativnějším investorům nebo těm, jejichž investiční horizont je kratší. Posloužit může i pro využití smíšené investiční strategie,“ říká Martin Mašát.

Portfolio Povinného konzervativního fondu Rentea se bude skládat ze státních dluhopisů. V případě tohoto fondu, jež je ze zákona povinný, nemohou investoři čekat příliš vysoké zhodnocení. Rozhodně ne takové, že by jeho výnosnost překonávala inflaci.

To ostatně platí i pro staré transformované fondy penzijního připojištění. Zde zástupci Partners nabádají investory, kteří mají více let do penze, aby změnili tyto fondy za účastnické v doplňkovém penzijním spoření.

Výsledky skupiny Partners v roce 2020
Obrat skupiny Partners loni překročil dvě miliardy korun. Partners jsou od roku 2009 největší finančně-poradenskou společností v České republice. Ta obhospodařuje zhruba 600 tisíc klientů, provozuje 93 poboček a má 1 900 profesionálních poradců. Do skupiny patří Partners investiční společnost, nemovitostní fond Trigea, Partners bankovní služby a Partners média. Od července 2019 do skupiny patří Simplea pojišťovna a od června 2021 penzijní společnost Rentea. Novinka je expanze Simplea pojišťovny, nemovitostního fondu Trigea a investiční společnosti na Slovensko. Skupina nyní mapuje možnosti v Rumunsku a dalších zemích. V budoucnu uvažuje na Slovensku otevřít i svou banku, kterou připravuje i v České republice.

Zdroj: Fintag.cz