Odkládat si peníze stranou má smysl v každé době, říká finanční poradkyně

Podle finanční poradkyně skupiny Partners Stanislavy Liškové aktuální situace promění finanční potřeby lidí. Zatímco v minulých letech mnozí z nich řešili, jak si půjčit na vlastní bydlení, teď mnozí budou řešit, aby vyšli se svým příjmem.

Vydáno: 26. 4. 2022
Kategorie: Spořím si
Zdroj: PartnersNews

„Reklamy v duchu – utrať všechno teď, když na to nemáš, půjč si. Toto nás zavede jen do krysího závodu a dluhové pasti,“ varuje pak v této souvislosti Stanislava Lišková.

Přesto, jak říká, nezaznamenává zvýšený zájem ze strany svých klientů o spotřební úvěry. Také ale upozorňuje, že takový zájem by byl i špatnou vizitkou práce její a jejího týmu. To proto, že na náhle zvýšené výdaje se snaží své klienty připravovat tvorbou finanční rezervy.

„Ale určitě jsou lidé, kterým inflace způsobuje problémy, a ještě větší problémy jim způsobuje krachování dodavatelů energií a enormní růst cen energií, potravin nebo služeb,“ vysvětluje Stanislava Lišková.

Upozorňuje, že spotřebitelský úvěr není řešením záporné finanční bilance. Naopak podle ní je to cesta do pekla dluhové pasti.

„Když vykryjete úvěrem po dobu jednoho až dvou měsíců svoji špatnou finanční situaci, co budete dělat další měsíce? Půjčíte si znovu? Nelze očekávat pokles inflace. Snad jen to, že se její růst zpomalí. Ale ta cenová hladina tu bude vyšší napořád,“ dodává.

Co dělat, když příjem nestačí na výdaje

Lidé, kteří kvůli vysoké inflaci nyní zažívají finanční problémy, by si měli dle poradkyně v první řadě udělat pořádek ve svých výdajích. Rozepsat si, které výdaje jsou zbytné, které nezbytné. Zde je pak dle jejích slov jedno, jestli použijete tužku a papír, excelovskou tabulku, anebo apku v internetovém bankovnictví.

„Důležité je dostat své výdaje pod kontrolu, vědět, kam peníze utíkají. A pak si položit zásadní otázky po tom, zda mohu výdaje ještě nějak omezit, případně si zvýšit příjem,“ radí poradkyně.

Obecná rada na to, kde ušetřit za výdaje, podle ní s ohledem na individualitu každého z lidí neexistuje. Jiné výdaje má mladý člověk bez závazků, jiné má domácnost s dětmi a sjednanou hypotékou.

Přesto říká: „Pokud chceme zobecňovat, tak alfou a omegou je finanční bilance. Plno lidí je po vyplnění podrobné finanční bilance překvapeno, za co všechno utrácí a kam všude jim peníze utíkají. Když pominu takové ty klasické položky jako cigarety, stravování se po restauracích, emocionální nákupy, ať už oblečení, či posledních výdobytků techniky, tak novodobou záležitostí jsou opakované automatické platby.“

Podle ní v jejich případě nejde nikdy o vysoké sumy, pár korun předplatného za úložiště, pár korun za zpravodajství, ale ve výsledku se může jednat o tisíce korun.

Se zvyšováním příjmu je to ošemetné

Podle finanční poradkyně její klienti doteď neměli problém vyjít. Řešila tak hypoteční úvěry na bydlení, zajištění na penzi, tvorbu rezerv a vůbec správné nastavení financí. Sice rostla inflace, ale rostly i mzdy. Navíc nezaměstnanost je v Česku stále velmi nízká. To se ale může nyní velice rychle změnit.

„Je to i o pracovitosti. Kdo je pracovitý, k nám už teď přichází třeba s tím, že má ke své práci brigádu. A má ji právě proto, aby si přivydělal a nespadl do dluhové pasti. Naopak lidé, kteří nechtějí – více – pracovat, přestože by to bylo potřeba, aby měli vyrovnaný rozpočet, o práci navíc nechtějí slyšet,“ vysvětluje Stanislava Lišková.

Dodává, že posledně jmenovaný přístup se týká zejména mladších ročníků. Hlavně pro ně má větší hodnotu volný čas, užívání si života a nechtějí upřednostnit práci na úkor soukromého života, zábavy. Otázka ale je, zda jim tento přístup tváří v tvář současným a budoucím problémům vydrží. 

„Určitě má smysl odkládat si peníze stranou. Například z důvodu potřeby rezervy na nečekané výdaje, jako je třeba rozbitá lednička, pračka, auto, cokoliv… Má to smysl i kvůli péči a budování majetku a směřování k finanční nezávislosti. Anebo alespoň k pěkné rentě ve stáří. Pokud nejsme fatalisti a chceme držet svůj život aspoň z části ve vlastních rukách, ovlivňovat svoje směřování,“ uvádí na závěr Stanislava Lišková.

Zdroj: E15.cz