Investice vám pomohou zajistit se na stáří

Investování vás nejen z dlouhodobého hlediska uchrání před inflací. Zároveň vás ale dokáže zajistit na stáří nebo vydělat dětem na studium v zahraničí. „Pro dlouhodobé investice je nejlepší vsadit na portfolio globálních akcií s převahou USA,“ říká finanční poradce Vladimír Weiss ze skupiny Partners.

Vydáno: 9. 5. 2022
Kategorie: Spořím si
Zdroj: PartnersNews

Vyplatí se kvůli rostoucí inflaci investovat více než kdy dříve?

Vždy bychom měli investovat část volných prostředků bez ohledu na inflaci. Všichni máme dlouhodobé cíle. Pokud chce člověk z dlouhodobého úhlu pohledu ochránit své odložené prostředky před inflací, musí rozumně investovat.

Jaké produkty byste doporučil pro krátkodobou a střednědobou ochranu před inflací?

V horizontu několika let je dobrým uchovatelem hodnoty státní protiinflační dluhopis, ale ty už nejsou k dispozici. Ostatní nástroje pro období několika měsíců či let mají boj s inflací předem prohraný nebo představují více spekulaci než investici.

Do čeho investovat, pokud chci dlouhodobě uchovávat hodnotu svého majetku?

Na dlouhá období sedmi a více let je vhodné využívat portfolio složené z tzv. majetkových aktiv, mezi která patří typicky akcie a nemovitosti. Historická data ukazují, že nejspolehlivějším bojovníkem proti inflaci v dlouhém období je portfolio globálních akcií s převahou USA.

Objevuje se čím dál více těch, kdo získali větší jednorázovou sumu, například jako podíl na prodeji firmy. Jak správně investovat větší objem peněz?

Jakékoli investování musí být spojeno s jasným plánem. Obzvláště u jednorázových investic. Podrobit situaci klienta detailní analýze. Zjistit cíle, časové horizonty, motivy, očekávání, postoj k riziku atd. Výsledkem je finanční plán, který ukáže, jak zhruba bude vypadat navržené portfolio. Doporučuji, aby se takový podnikatel svěřil do rukou odborníka. Jeho denním chlebem je analýza, sestavení plánu, nastavení portfolia a následná péče.

Kolik procent investic bych si měl držet v konzervativních produktech, jako jsou dluhopisy a termínované vklady?

Vždy záleží na plánu, cílech, časových horizontech, postoji k riziku apod. Například třicátník, který je s budováním majetku na počátku, nemusí mít v konzervativních aktivech prakticky nic. Naopak člověk, který třeba jako penzista ze svého portfolia čerpá měsíční rentu, může mít klidně čtyřicet až osmdesát procent v konzervativní složce.

Do jakého instrumentu byste vložil peníze, které byste chtěl zachovat dětem na studia?

Pokud je dítěti pět let a chci mu připravit prostředky na vstup do života, mám před sebou horizont přibližně patnácti až dvaceti let. Nejvhodnější investice bude v tomto případě portfolio globálních akcií s převahou USA. Pokud naopak dítě dokončilo základní školu a chci mu připravit prostředky na vysokoškolská studia v zahraničí, mám přibližně čtyři roky. V portfoliu by pak měla dominovat konzervativní složka. Bankovní vklady a bezpečné dluhopisy. To celé může vhodně doplnit minoritní akciová složka. Jaké procento jednorázově získané částky byste si vy osobně určil na investice s vyšší mírou rizika? Jsem zastáncem tvorby portfolia. Jsem relativně mladý, takže si mohu dovolit podstoupit i vyšší míru rizika. Pokud se podívám na svou akciovou část, přibližně dvacet až třicet procent akciové části může být investováno i agresivněji.

Zdroj: Reportér