V čem by se Češi uskrovnili a kde už šetří

Kdyby měly domácnosti ušetřit 20 % příjmu, tak by téměř třetina nevyjela na dovolenou, stejně velká skupina domácností by omezila nákup dražších, zbytných potravin, výrazně více lidí by redukovalo své koníčky a výdaje na zábavu, čtvrtina by omezila návštěvu restaurací a konzumaci mimo domov. Takové jsou výsledky průzkumu vzdělávacího projektu Partners finanční gramotnost.

Vydáno: 23. 11. 2022
Kategorie: Videa
Zdroj: PartnersNews

Oproti úsporným záměrům ze srpna 2021 významně ubylo těch, kteří by výrazný pokles příjmů řešili omezením výdajů za oblečení a módu, za kadeřníka, manikúru a wellness. Naopak navýšil se podíl těch, kteří by šetřili na energii ale zároveň i těch, kteří tvrdí, že už nedokážou více ušetřit. Celkem 12 % lidí už teď dělá vše, aby finančně vyšli. Pouze 5 % by při snížení příjmů o 20 % nemuselo nic měnit.

Už teď začaly domácnosti významně šetřit, a to zejména na energiích (43 %). Týká se to zejména seniorů 61-70 let (58 %), lidí s nejnižšími příjmy (52 %), nepracujících důchodců (57 %). Aktuálně už omezilo chození do restaurací a obecně konzumaci mimo domov 36 % lidí. Stejně velká skupina je i těch, kteří už zredukovali nákupy dražších, luxusních nebo zbytných potravin (36 %).