Akciové fondy v prosinci dovršily tragédii roku 2022

Vývoj hodnot podílových fondů zaměřených na akcie, a i na dluhopisy byl v prosinci negativní. Hlavní příčina se nemění. Jsou to rostoucí úroky hlavních světových centrálních bank, které tlumí výkon ekonomiky.

Vydáno: 23. 1. 2023
Kategorie: Investice
Zdroj: PartnersNews

Byť mírně klesající, tak nepolevující inflace nutí zvedat úrokové sazby americký FED, naposledy o +50 bazických bodů na 4,5 procenta, i Evropskou centrální banku, naposledy taktéž o 50 bazických bod na 2,5 procenta. Úroky ale zvedá i centrální banka ve Švýcarsku či Velké Británii. To vše se promítá do vývoje na akciových a dluhopisových trzích.

„Růst výnosů tlačil níže ceny dluhopisů a obecně přísnější rétorika centrálních bank dopadla na ceny akcií, kde jsou hlavními riziky síla zpomalení ekonomiky, ceny energií a dlouhodobost inflace,“ vysvětluje investiční stratég skupiny Partners Martin Mašát.

Lepší náladě na finančních trzích nepomáhají ani současné poklesy inflace v hlavních evropských zemích i Spojených státech. A nepomáhají ani relativně solidní makroekonomická data. Analytici se totiž shodují v tom, že světovou ekonomiku čeká recese, měla být ale krátká a takzvaně mělká. A zároveň čím dál víc z nich upozorňuje na takzvané kreditní riziko.

„Absolutní globální dluh je 3,5 krát vyšší než globální ekonomika. To ukazuje, že pozice centrálních bankéřů, jak krotit aktuální inflaci, je a bude velice obtížná,“ říká analytik společnosti Conseq Investment Management Michal Stupavský.

Podle něj globální dluh aktuálně dosahuje 350 procent světového hrubého domácího produktu. Ve finančním vyjádření to je 300 bilionů dolarů. Což podle něj v praxi značí, že se každoročně celosvětově refinancuje neboli přeroluje dluh v objemu 70 bilionů dolarů.

Akciové indexy v prosinci roku 2022

Podle Martina Mašáta celý letošní rok byl k investorům velice nevlídný. Události jako desetiletí neviděná inflace a následně zpřísňování měnových politik, doznívající pandemie covidu či válka na Ukrajině zasáhly negativně zejména akcie.

„Technologický akciový index Nasdaq v minulém roce ztratil 33 procent, protože technologické akcie se ukázaly jako jedny z nejzranitelnějších vůči rostoucím sazbám. Široký americký akciový index S&P 500 klesl o 19 procent. Nejvýrazněji ztrácely letos akcie Tesly a Meta-Facebook, které klesly přes 64 procent,“ upozorňuje investiční stratég.

Negativní vývoj zaznamenaly i evropské akciové indexy. Index STOXX 600 klesl přibližně o 12 procent. Hůře si vedly také středoevropské akciové indexy, které energetická krize, blízkost konfliktu a vysoká míra inflace zasáhla nejtvrději. Celkový výsledek pak je, že průměrná výkonnost korunových globálně diverzifikovaných akciových fondů nabízených v České republice loni v průměru klesla o 12,8 procenta. Přičemž v prosinci, jak vyplývá to z Partners Indexu podílových fondů, tyto fondy ztratily -4,6 procenta. 

Propad se týkal i speciálně zaměřených akciových fondů. Ty v posledním měsíci loňského roku klesly o 2,5 procenta a za celý rok ztratily na hodnotě 14,6 procenta. „Ale například akciový index pražské burzy klesl jen asi o jedno procento,“ dodává Mašát.

Ceny českých státních dluhopisů ignorovaly ČNB

Česká meziroční inflace se drží kolem 16 procent. Česká národní banka přitom vytrvale drží základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Podle analytiků ale i přes tuto stabilitu se české státní dluhopisy držely zahraničních trendů a jejich ceny v prosinci klesly. Index českých vládních dluhopisů odepsal kolem 8 % a opět byly na vině rostoucí sazby. Americké státní dluhopisy pak zaznamenaly vůbec rekordní ztrátu. Bloomberg US Treasury Index klesl o 12,5 procenta, což je největší ztráta za posledních 40 let. 

„Prosincový růst výnosů, respektive pokles cen dluhopisů stál za negativní výkonností kvalitních dluhopisových fondů. Průměrná cena kvalitních dluhopisových fondů za měsíc klesla o 0,4 procenta. Bohužel, za posledních 12 měsíců je to nominální ztráta -1,7 procenta způsobená propadem cen dluhopisů s tím, jak se zvyšovala inflace a základní sazba ČNB,“ popisuje aktuální situaci Martin Mašát.

Nárůst rizikových prémií související s negativní vlnou na akciových trzích podle něj pak srazil i ceny rizikových dluhopisů. Proto fondy rizikových dluhopisů v prosinci prohloubily své ztráty a klesly o -0,6 procenta. Meziročně jsou níže o -7,6 procenta.

Smíšené fondy následovaly ostatní aktiva směrem dolů

Smíšené fondy v souladu s akciovými i dluhopisovými fondy korigovaly svoji hodnotu. Jejich průměrná hodnota se snížila meziměsíčně o -2,0 procenta a meziročně ztrácí -8,4 procenta.

Martin Mašát pak závěrem upřesňuje, že odchylky ve výkonnosti smíšených fondů závisely zejména na jejich různých strategiích, na které se soustředí.

Zdroj: iDnes.cz